MomMylife

2018.jan.02.
Írta: Tankó Enci Szólj hozzá!

Így készíts lámpást orvosi spatulából!

A borongós, esős idő ellenszere lehet egy lámpás, amit együtt elkészíthetünk a gyerekekkel, gondolom már mindenki tapasztalta a meleg fények jótékony hatását. Nem kell hozzá profi kézügyesség a lényeg az együtt töltött minőségi idő a gyerekeddel!

image_8.jpg

 

Amire szükség lesz:

 1. 16 db. spatula
 2. ragasztó
 3. zsírkréta vagy matrica 
 4. zsírpapír
 5. olló
 6. vasaló

image_5.jpg

Elkészítés:

 • Első lépésként 4db. spatulát ragasszunk össze, a lényeg, hogy egy képkeretre hasonlító formát kapjunk, ebből készítsünk 4 db.

 

 • A zsírkréta maradékokat reszeljük rá a zsírpapírra, amit összehajtva vasaljunk át, ettől lesz olyan hangulatos, színes a végeredmény. Mi most matricákat ragasztottunk a zsírpapírra.

 

 • Az előzőleg elkészült spatula kereteket ragasszuk rá a zsírkrétás vagy matricás sütőpapírra, majd hajtogassuk össze és ragasztóval illesszük össze a két végét. Ha jól dolgoztunk akkor a végeredmény egy négyzet alakú lámpás, aminek a közepébe, ha egy ledgyertyát helyezünk akkor élvezhetjük a hangulatos, kézzel készült lakás dekorációnkat, ami garantáltan jókedvre derít majd a borongós napokon.

 

Ha tetszett az ötlet akkor oszd meg másokkal is. 

 

Címkék: hangulatos, DIY, Spatula

Sparkling Collectio_ HABFÜRDŐ TESZT

A december azt hiszem mindenki életében az egyik legmozgalmasabb hónap egyike.

Anyaként rengeteg dolgot kell menedzselni, a gyerek napi programját, bevásárlást, ajándékok beszerzése, menü tervezés és még sorolhatnám…
Ebben az évben megfogadtam, hogy lassítok minden téren, a hangsúly a minőségi együtt töltött időn van, gyerekkel, családdal, magammal

 Igen, az ÉNIDŐ anyaként is fontos, személy szerint nem vágyok nagy dolgokra: -olvasás, séta, egy forró fürdő…


Nem rég beszereztem az Oriflame Sparkling Collectio habfürdőjét, a napokban teszteltem mivel alapból olyan habfürdőt kerestem, ami akár mindennapi használatra alkalmas. Tapasztalatból mondom, hogy a forró fürdő jó sok habbal a legjobb, ami történhet egy fárasztó, eseménydús nap után.

25577254_1665164566880955_504211363_o.jpg

 


Hogy miért pont rá esett a választásom?

 • A katalógust lapozva valamiért kitűnt a többi termék közül, egyedi, ünnepre hangoló csomagolásával!

Ami szembetűnően feltűnő:

 • az arany és a barna dominál a címkén, ami igazán luxus hatást kelt (...igen, anyaként egy hab fürdő is már luxusnak számít)
 • sűrű állagú hab fürdő, csillámló részecskékkel, ami látványnak sem utolsó, 500 ml kiszerelésben
 • illata nem intenzív, inkább visszafogott barack illat, amit amúgy is imádok
 • az ára 1399 Ft -ami nem sok szerintem, ez az akciós ára- amúgy 2299 Ft

 

Azt kaptam, amit vártam?!

 
Egyértelmű igen!
Jól habzó, ami nem utolsó szempont egy hab fürdőnél, a csillámló részecskék csak emelnek a hangulaton! A barack illata még jobban segít az ellazulásban amit fürdés után még sokáig érezhetünk magunkon.
Nem szárítja a bőrt, ami kapóra jön mert nem mindig jut időm a testápolót használni.

Ha anya vagy, valami luxusra vágysz (nem, nem az alvásra gondoltam  ) akkor mindenképp ajánlom ezt az "anyabarát" habfürdőt egy pohár bor, vagy pezsgő kíséretében! ...de egy pohár tea is megteszi!

 

Sütés nélküli torta, 5 hozzávalóból...

Az adventi időszak nálunk ebben az évben a közösen eltöltött időről szól. Hamarosan 3 éves kislányom, most már tud örülni az adventinaptárban található apróságoknak, a napi üzeneteknek még jobban...

image_2.jpg

A közös süti készítés  volt az egyik napi üzenet, aminek nagyon örült. Mivel elkezdett esni a hó, így egy gyorsan elkészíthető narancsos, gesztenyés tortára esett a választás, hogy legyen időnk a kinti sétára.

A torta hozzávalói:

 • 200g gesztenyepűré
 • 250 g mascarpone
 • 10 g zselatiin
 • 250 g vajas darált keksz
 • 1 narancs leve

 Elkészítés:

 • Első lépésként a kekszet egy kisebb méretű tortaformába belenyomkodjuk. (Ezt a feladatot bátran rábizhatjuk a gyerekre.)

 

 • A kifacsart narancs levét elkeverjük a zselatinnal amit alacsony hőfokon állandó kavargatás mellett felmelegítünk, majd 1-2 kanál mascarpone krémmel elkeverünk.

 

 • A gesztenyepürét, mascarpone krémet és az előzőleg elkészített zselatint. keverő tálba tesszük majd össze turmixoljuk. A kapott masszát ráöntjük a kekszes alapra. ( itt is kaptam segítséget !)

 

 • Egy órára hűtőben tesszük,  ami alatt pont belefér egy kiadós séta ! 

 

image_4.jpg 

Legyen élményekkel teli ez az időszak mindenkinek!

 

 

Kismamajóga terhesség alatt

A világ egyik legcsodálatosabb dolga a várandósság, de a vele járó kellemetlenségek-gondolok itt - derékfájásra, kéz és lábzsibbadásra sajnos végig kísérhetik.

A kismama jóga gyakorlásával  a fent említett problémák megelőzhetők továbbá segít a mélyebb kapcsolat kialakításában a kisbabával, kiegyensúlyozottságban.

Készítettem egy interjút két kismamával, akik elmondták saját tapasztalataikat, amit a nem rég indult kismamajóga órákon tapasztaltak. Az órákat, Mevu tartja aki szintén kismama!

20170713_091655.jpg

Adrienn már 10 éve jógázik míg Orsi a várandóssága 20. hetétől kezdett megismerkedni ezzel a mozgásformával.

 

 Adri: Hét (január elejére várom a babát), A kismamajógát kb. 13. héten kezdtem, viszont már kb. 10 éve jógázom, és több típusát is kipróbáltam (hatha, gerincjóga, hot jóga, segédeszközös jóga, ashtanga). Évit a Telenornál ismertem meg és rendszeresen jártam az óráira kb. 1,5 évig.

Pásztor-Czene Orsi: Jelenleg a 34.hetet tapossuk. A kismama jóga órákat a 20. hét környékén kezdtük el, bár a pontos dátumra nem emlékszem.

Miért kezdtétek el a kismama jógát?

ADRI: Már azelőtt is jógáztam, hogy kiderült, hogy babát várok, így egyértelmű volt, hogy folytatni fogom a babavárás alatt is. Emellett több ismerősömtől is hallottam, hogy nagyon hasznos volt nekik, pl. nem vizesedtek, nem fájt a derekuk.

ORSI: Évi említette korábban, hogy tervez ilyen órákat tartani. Én régen jógáztam egy keveset, mert nagyon szeretem ezt a mozgásformát, de sajnos győzött a lustaság és az időhiány, mivel az órák mindig a belvárosban voltak, elég messze tőlem. Így nagyon megörültem, mikor Évi mondta, hogy online is csatlakozhatok, ez a nekem való megoldás. Mivel alapvetően nem vagyok egy mozgékony típus, nem sportolok rendszeresen (sőt, szinte sehogy sem), és ráadásul ülő munkát végzek, ezért nagyon nagy szükségem volt rá, hogy valamilyen mozgást beiktassak az életembe a baba miatt. Ki nem hagytam volna a lehetőséget, hogy csatlakozzam Évi óráihoz.

Miből áll egy óra, milyen típusú gyakorlatokra épül?

ADRI: Pár perc elcsendesedés, majd a test minden részének bemelegítése következik, utána pedig ülő, álló és négykézlábon végzett gyakorlatokat végzünk, amelyek főleg a csípő átmozgatását szolgálják, illetve a derék-, hát- és mellizmok erősítését. Végül a szülésre való felkészülésként légzőgyakorlatokat és gátizomtornát végzünk, és rövid relaxációval zárul az óra.

ORSI: Mindig bemelegítéssel kezdünk, majd a különböző testrészek átmozgatásával folytatjuk. A végén pedig jellemzően még egy kis gátizom torna is belefér. A cél sosem az, hogy elfáradjunk, vagy komolyabb erőt fejtsünk ki, hanem hogy átmozgassuk egy kicsit a testünket, lazítsuk az izmainkat, megmozgassuk a vérkeringést. Ezzel fent tudjuk tartani azt a kondíciót, ami kelleni fog a szüléshez.

20170713_083032.jpg

Miben segítenek a betanult gyakorlatsorok, milyen jótékony hatásai vannak?

ADRI: Az átmozgató gyakorlatok főleg azokra a testrészekre irányulnak, amik kismamák esetén fokozottabban terhelődnek a testsúly változása és a súlypont eltolódása miatt: lábak, derék. A szülésre való felkészülést pedig segítik a csípőnyitó és légző gyakorlatok, valamint a gátizomtorna.

ORSI: Ez egy szilárd alap lesz, amire támaszkodhatunk majd a szülőszobán, hiszen ott is pont ezt kell majd alkalmazni. A gyakorlatok segítenek, hogy összpontosítani tudjunk, képesek legyünk figyelni a légzésünkre és a testünk reakcióira. Amellett, hogy a gyakorlatok jólesően nyújtják, lazítják és karban tartják az izmainkat, oldják a problémákat fizikai szinten, a mentális hozadéka is hatalmas. Minél többet próbálunk tényleg befelé figyelni, annál könnyebben tudunk ellazulni és megfejteni, érezni, hogy mit is üzen a testünk.

Hány percet szántok rá egy nap?

ADRI: Amíg dolgoztam, addig kb. heti 1-2 alkalommal 60 percet jógáztam. A 30. héttől már nem dolgozom, azóta próbálok gyakrabban. A célom az lenne, hogy minden nap legalább fél órát jógázzak, de ezt még nem sikerült beépítenem a napi rutinomban, de kb. heti kétszer sikerül beiktatnom 1-1,5 óra jógát.

ORSI: Bevallom, én rettentő lusta vagyok ezen a téren. Engem csak az vesz rá igazán, hogy rászánjam az időm, ha tudom, hogy másokkal együtt „meg kell jelennem” az órán. Így én leginkább csak akkor jógázom, mikor csatlakozom Évi online óráihoz. Persze néha eszembe jut, hogy egy kicsit gyakoroljam a gátizom tornát az ágyban fekve esténként, vagy ha esetleg kicsit stresszesebb, dekoncentráltabb vagyok, akkor a légző gyakorlatokkal igyekszem visszaállítani magam a rendes kerékvágásba. Sokat segít a hétköznapjaimban, hogy ezeket a gyakorlatokat már tudom bármikor alkalmazni.

Segít a szülésre való felkészülésben is? Esetleg van köztetek olyan, aki fél az előtte álló szüléstől vagy a mélyrelaxáció segített ennek a gátnak a feloldásában?

ADRI: Az első gyermekünket várom, így természetesen tartok a szüléstől, de remélem sokat fognak segíteni a kismamajóga gyakorlatok, hogy a testem felkészültebb legyen, illetve a begyakorolt légzések biztosan hasznosak lesznek a fájdalom elviselésében.

ORSI: A korábbi válaszaim alapján úgy gondolom, hogy egyértelmű, hogy igen, nagyon sokat segít a szülésre való felkészülésben. Fizikálisan ugyanúgy, mint mentálisan. A többiek nevében nem tudok nyilatkozni, de a magam részéről egyértelműen érzem, hogy sokkal bátrabban állok hozzá a szüléshez, mert tudom, hogy képes leszek befelé figyelni, és kontrollálni a folyamatot. Persze ehhez kellett némi tájékozódás is, hogy tudjam, mire számítsak a szülőszobán (mivel első babánkat várjuk, nincsenek még tapasztalataim), de ha nem gyakorolnám a jógát rendszeresen, és nem lennék képes a koncentrációra ilyen módon is, akkor sokkal jobban félnék a közeledő dátumtól. Így már néha az is előfordul, hogy várom egy kicsit…

20170713_083733.jpg

 

Ha kedvet kaptál és szeretnél kiegyensúlyozott kismama lenni akkor itt csatlakozhatsz!

 

 

Elérhetőségek jógázni vágyoknak:

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCzqMKKrojmsqxh1roIZgJZQ

Facebook: https://www.facebook.com/Onlinejogaakademia/

 

 

A jóga 10 pozitív hatása

Tudtátok, hogy 21 nap kell ahhoz, hogy új dolgot, szokássá alakítsunk ki!? Az Online Joga Académia 21 napos jóga kihívás végére érve, bátran kimerem jelenteni, hogy működik.

 

image_1.jpgKép forrás: Google

Itt van az a 10 dolog, amit a 21 napos jóga kihívástól kaptam:

 • Az ok amiért elkezdtem, a fáradság, ingerlékenység volt, ami a sokáig tartó stressz miatt alakult ki. A kihívás első napjaitól már sokkal jobb lett a helyzet, energikusabbnak éreztem magam, ami fokozódott ahogy teltek a napok.
 • A kihívás másik jótékony hatása, hogy kiegyensúlyozottabb vagyok.
 • A hát és fejfájásom sokkal jobb, ami a nyújtó gyakorlatoknak köszönhetek.
 • Megtanultam magamra, figyelni- „mellékhatása” a testi lelki egyensúly.
 • Anyaként rengeteg dologra kell figyelni, megoldani, ami valljuk be néha nem sikerül mert elfeledkezünk valamiről… A kihívásnak köszönhetően sokkal jobb lett a memóriám, összeszedettebbek a gondolataim. A gyakorlatok elvégzéséhez türelem, koncentráció szükséges, ennek köszönhetően sokkal higgadtabban tudok döntést hozni.
 • A gyakorlatokat mindig reggel végeztem a reggeli kávé előtt, energia bombaként hatott rám.
 • Tanultam egy új mozgásformát, amit beépítettem a mindennapjaimba.
 • Mostanra ez lett az „Énidőm”, mert lelassít, feltölt, megnyugtat.
 • Az alábbi idézet, röviden  összefoglalja, mit is kapunk a jógától...

21150308_358348361263872_8280162097514083504_n_1.jpg

 

21 napos kihívás gyakorlatai az http://onlinejogaakademia.hu/ oldalán elérhető bárki számára.

 

 

 

Hozd egyensúlyba magad jógával!

Azt hiszem anyaként mindenkit elér előbb vagy utóbb a kimerültség, stressz okozta álmatlanság, ingerlékenység. Nemrég elkezdtem a 21 napos jóga kihívást, amiről hamarosan beszámolok de addig is ismerjétek meg,  jógaoktatót Mevut az Online Jóga Académia megálmodóját aki édesanyaként olyan jóga gyakorlatsorozatokat hozott létre amiket otthon, kevés idő alatt bárki elsajátíthat. Az alábbiakban Mevuval készült interjút olvashatjátok.

 

21150308_358348361263872_8280162097514083504_n.jpg

Honnan a jóga iránti szeretetted?

Az apukámtól, az ő klasszikus jóga könyveiből kezdtem el tanulni már középiskolás koromban, később joga stúdiókban sajátítottam el az alapokat, majd ezt követően elvégeztem a jógaoktató képzést azzal a céllal, hogy minél több erre nyitott emberrel megszerettessem a jógát.

Létrehoztad az Online Jóga Académiát, mi a célod vele?

A célom, hogy olyan módszerrel adjam át a tudást, ami otthon is könnyen, biztonságosan kivitelezhető, idő takarékos. Sokunknak nehézséget okoz eljutni egy jóga stúdióba, munka, család mellett, a videók egyszerű, átgondolt gyakorlatokra épülnek fel, amit bárkinek ajánlok.

Hány éves kortól ajánlod?

A játékos jogát már 4 éves kortól ellehet kezdeni, a felső korhatár pedig akár a 100 év is lehet!

Azoknak az anyukáknak, akik most szeretnének elkezdeni jógázni milyen gyakorlatsorokat ajánlsz?

A 21 napos jógakihívást, ami pont azt a célt szolgálja, hogy megismerkedjen a gyakorlatokkal, ami napi 3-5 percbe belefér. Ezt követően ajánlom a Mini Joga Akadémia tanfolyamot 30 gyakorlatot tartalmaz az alapoktól. Fontos a fokozatosság. Ezért a program tartalmaz egy 15,30, 60 perces kezdő jóga gyakorlatsort. Van kimondottan stresszoldó program, ami az állandó stressz okozta tünetek -rendszeres fejfájás, idegesség, álmatlanság, gerincproblémák és az ebből fakadó zsibbadások, bélproblémák, magas vérnyomás enyhítésére szolgál.

Ha valaki magánóra keretén belül szeretné elsajátítani az alapokat, előre egyeztetett időpontban személyesen vagy akár Skype-on keresztül is megoldható.

Elérhetőség az http://www.onlinejogaakademia.hu/ oldalon.

Milyen jótékony hatásai vannak a jógának?

Prevencióként is ajánlom, de a már kialakult betegségre jótékonyan hat, pl. idegesség, szorongás, kimerültség, fejfájás…

Összefoglalva, ha valaki elkezd jógázni az sokkal tudatosabb lesz, megtanul figyelni magára, harmonikusabb  és egészségesebb lesz!

Ha online jógát választja valaki, mire figyeljen?

Elsősorban magára figyeljen, a határaira. Enni semmiképp nem ajánlott előtte, laza öltözetben érdemes végezni a gyakorlatokat.

Hamarosan lesz kismamajóga is?

Igen, folyamatban van akár online is igénybe vehető lesz, de akár magánóraként is. Most van folyamatban a kismamavideók felvétele, olyan kismamákkal akik közül valaki még sosem jógázott, de van közöttük olyan is aki korábban is rendszeresen jógázott.

Addig is míg elkészül várok minden érdeklődő kismamát a zárt csoportunkba https://www.facebook.com/groups/101946370476973/?ref=group_header

 

21106605_1650512971648140_1941113379649352629_n.pngképforrás: onlinejogaacademia

Milyen jótékony hatásai vannak a kismamákra?

Mindenképp ajánlom mert lassú mozdulatsorokra épül fel, a kismama megtanul magára figyelni, ami azért fontos ebben az időszakban mert azonkívül, hogy fáradékony rengeteg új dologgal kell megbirkóznia, munkahely, család, mindennapi teendők. Jó energia áramlás, kéz és lábzsibbadás, láb görcsök megszűnnek ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lesz. Relaxációs, légzőgyakorlatok és gátizomtorna is szerepet kap, az utóbbi segít a könnyebb vajúdásban, a szülés utáni regenerálódásban.

 Ha tetszett amit olvastál, akkor tarts velem mert hamarosan olyan kismamákkal készül bejegyzés akik most kezdték el a jógát, és természetesen a 21 napos jóga kihívás végén megosztom a saját tapasztalataimat is.

 

Címkék: jóga, onlinejóga

10 leggyakoribb stresszforrás egy anya életében

Szülőként rengeteg stresszforrásnak vagyunk kitéve, amit én is tapasztalok a bőrömön nap mint nap!

A napokban készítettem egy felmérést, ahol édesanyák adtak választ arra, hogy mi a legnagyobb stressz forrás amióta szülők lettek!? Nem tudom miért de ezekkel a problémákkal nem szeretünk, nem akarunk foglalkozni! Pedig érdemes lenne nem csak az "insta" meg a " Facebook" világában elmerülni... Közel 150 válaszoltak a feltett kérdésre, amit hálásan köszönök!
És amit kiemelnék a válaszok közül az egyetlen férfi, apuka véleménye, aki GYEDEN van:

nekem az okozza, hogy nem tudok aludni, mint gyeden levő, én vagyok most a muter. de mint nő hááát megszűnik a magán szféra, bele megy a gyerek, megszűnik a szexualitás szinte teljesen sok szülő közt. És kb. újra egymásra kell találni, sokaknak ez nem megy és ebből lesz a válás.

10 leggyakoribb válasz:

 

img_0290.JPG

Még szerepelt a most aktuális ovi, bölcsi, iskolával járó nehézségek, munkahelyi problémák...
"A stressz az élet sava-borsa." -mindaddig amíg nem válik tartóssá! Mert akkor jönnek a testi és lelki tünetek: -állandó idegeskedés, türelmetlenség, ingerültség és még sorolhatnám. A mai rohanó világban egyre több szülőt érint, ami sajnos megmérgezi a párkapcsolatotokat ami jó estben nem vallással végződik! Azért, hogy a vége happy end legyen azért tennünk kell nekünk, apukáknak, anyósoknak...van, amivel van mit kezdeni, hosszútávon megoldható és van amit majd az élet, sors old meg!
A napokban elindítottam egy 21 napos jóga kihívást anyukáknak, a gyakorlatok 5 percet vesznek igénybe!
Cél a stressz kezelése, levezetése.
Aki szeretne csatlakozni itt megteheti _ 21napos jóga kihívás

 


Ui: Üzenetem minden édesanyának, hogy csodálatos, tökéletes mindenki a maga módján!

 

Őszi kreatív sarok gyerekekkel

Itt van az ősz arra gondoltam hozok pár benti kreatív ötletet az esős, borús napokra amit gyerekekkel együtt elkészíthettek.

Séta közben gyűjtsetek  leveleket mert szükség lesz rá!

 Levél nyomdázás:

 • ecset
 • falevél
 • papír 
 • víz vagy akril festék 

A faleveleket színezzük kedvünkre az ecset segítségével majd nyomjuk rá a papírt és kész is a műremek! Akril festékkel akár szövetre is nyomdázhatunk amit száradás után ha rávasalunk akkor mosható lesz.

 

img_0153.JPG

Készítettünk girlandot, ami őszi lakásdekorációnak is megfelel.

A papír girlandhoz szükséges eszközök :

 • olló 
 • 2 db. A4 papír
 • színes ceruza
 • ruhacsipesz
 • fonal

A 2 papír közé tegyük be a fa leveleket  majd kezdjük el satírozni addig amíg a varázslat meg nem történik! Hogy miért varàzslat!? Mert miközben satíroztuk megjelent a levélerezete és a kislányom boldogan mondta, hogy "Anya nézd tudok varázsolni!" Ezután vágjuk ki, majd a ruha csipesz segítségével rögzítsük a fonalra. 

img_0133.JPG

A legjobb dolog a világon a közösen eltöltött  minőségi idő a gyermekünkkel!Irány a szabadba amíg tart a napsütés és gyűjtsenek sok falevelet! 

köszönöm, hogy benéztél!

 

Gyerekkönyv ajánló

5 kedvenc gyerekkönyv amit 2,5 éves kislányom imád!

 

img_8074.JPG

Mit Miért Hogyan könyv sorozat Mini

Nálunk ez a favorit! Nem csodálom hisz a benne található titkos kihajtható ablakokat olyan kíváncsisággal nyitogatja, hogy öröm nézni! Színes, izgalmas és tele van meglepetésekkel! Az eddigi kedvence a 7-ik könyv, ami a cicákról szól!

 

img_8053.JPG

Baby's very first Bus book

Egy Usborne könyv angol kiadása a Baby's very first Bus book. Mivel nagyon érdekli az angol nyelv itt gondolok az angol gyerek dalokra, mesékre ezért nem rég beszereztem az amúgy is nagy kedvenc a (The Wheels on the Bus ) buszos utazó könyvet. A könyvön található 4 kerék ami forog így akár tologatni is lehet!

Hasonló angol könyveket itt találtok!

 

img_8042.JPG

Puzzle- könyv sorozat

Minden puzzle tartozik egy rövid leírás, alatta pedig az adott témához rövid kérdések. Szerintem a játszva tanulás a leghatékonyabb!

img_8051.JPG

Mickey Egér Játszótere

Miki és Mini mánia tombol ezért ezzel a  fürdős könyvvel fürdünk!

img_8064.JPG

Mondókák kicsiknek

Amiről szól- közös játék, mókázás melyik gyerek ne szeretné!?

img_8058.JPG

 

Ha van nektek  is kedvenc, bevált könyvetek ami leköti a kicsik figyelmét osszátok meg facebook oldalunkon , várom! 

Nyári paradicsom krémleves

Paradicsom krémleves, egy recept amit imád az egész család.Jó melegen de hidegen is isteni finom!

 

img_7591.JPG

Hozzávalók:

 • 4 érett paradicsom
 • 2 cikk fokhagyma
 • egy zeller szár
 • 1 szál répa
 • 1 vöröshagyma10 dkg köles
 • olivaolaj

 Elkészítés:

 1. Mossuk meg a paradicsomokat daraboljuk fel.
 2. A hagymát, fokhagymát, póréhagymát  aprítsuk, majd kevés olívaolajon kezdjük el dinsztelni.
 3. Kb. 5 perc után adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomokat, fűszerezzük sóval, borssal. 
 4. Adjunk hozzá 1 l vizet ( ha van csontlé vagy húsleves alap akkor azzal ) főzzük 10-15 percet, turmixoljuk össze. 
 5. Adjuk hozzá a többször át mosott kölest és főzzük további 15 percet.
 6. Sajtos, fokhagymás pirítóssal tálaljuk!

 

Hasonló recepteket a facebook oldalamon is találtok!