MomsDoHaveTime- anya és babanapló a mindenapokra

Azt szokták mondani:
                                    Arra van időd, amire akarod, hogy legyen!

Ez igaz is lehet egészen addig amíg meg nem születik az első gyereked!
Anyaként tudom, milyen nehéz beosztani az "időt" úgy, hogy mindenki elégedett legyen.
Bátran kimerem jelenteni, hogy mi anyák a legnagyobb " logisztikai művészek" vagyunk!
Nem rég rátaláltam egy fantasztikus anya naplóra ami pont megfelel az elvárásaimnak.
A megálmodója egy édesanya aki saját tapasztalataira támaszkodva alkotta meg ezeket a határidőnaplókat ami garantáltan nagy segítség lesz minden édesanyának! 

img_8140.JPG

Készítettem egy interjút, hogy jobban megismerjétek ezeket a csodás naplókat:

1. Kérlek mutatkozz be röviden!

 A MomsDoHaveTime blogként indult még 2016-ban, majd idén 2017-ben kezdtük el határidőnaplóinkat bemutatni Nektek. Szeretnénk, hogy egy olyan Anyuka közösség alakuljon, akik mindig fordítanak elegendő, MINŐSÉGI időt és figyelmet a gyerekeikre, ugyanakkor magukat sem fosztják meg néha az "énidőtől", hiszen pontosan tudják, hogy a boldog gyerek "alapja" a boldog anyuka. Célunk, hogy a különböző platformokon (például a #momsdohavetime hashtaget használva) meg is osszuk egymással, ki hogyan csinálja, így adva ötleteket és bátorítást a többi Anyukának.

2. Mi a célotok az oldal létrehozásával?

Hogy minél több Anyukához jusson el a szemléletmódunk, hogy tudatos tervezéssel megkönnyítsük sok-sok szülő és gyermek mindennapjait.

3. Miért pont határidőnapló?

Egyébként erről egy egész blog bejegyzés is született, amit az alábbi linken olvashattok: itt

A választ ebből idézném:
„Sokáig kerestem a tökéleteset, találtam jobbat és kevésbé jót. (…)
Aztán anya lettem.
Egyre többször tapasztaltam, hogy rengeteg dolgot szeretnék feljegyezni (és rengeteg dolgot kell feljegyeznem, mert egyre feledékenyebb vagyok), de nem tudom, hova. Írjam fel délután 4 órához, hogy kibújt a gyerekem első foga? Az mégis milyen? Vezessek külön babanaplót? Megpróbáltam. Legalább 3 különféle, előre gyártott verziót próbáltam kitölteni több-kevesebb sikerrel és egyet saját kézzel is írtam, de egyik sem volt az igazi. Rengeteg felesleges tér volt bennük, eszem ágában sem volt fél oldalban kifejteni, hogyan éreztem magam lelkileg a terhesség 14. vagy 15. vagy 16. hetén és hogyan változott meg a testem a 20. napon (sehogyan?!?), majd a 40. és 70. napon. Egyiket sem éreztem igazán magaménak. (…)
Így hát hosszas próbálkozás után végül arra jutottam, hogy legjobb lesz, ha tervezek magamnak egyet, ami pontosan olyan, mind külsőben, mind belsőben, amilyet megálmodtam és maximálisan ki tudom használni. Röviddel ezután jött az az ötlet is, hogy miért is ne kapcsolhatnám ezt össze egy Baba naplóval, hogy minden egy helyen lehessen. Az eredményt pedig már Ti is láthatjátok, remélem, hogy nemsokára minél több Anyukához és Kismamához eljut és Nektek is nagy segítségetekké válik, de ami emellett ugyanolyan fontos, a kitöltögetése kellemes kikapcsolódást nyújt majd.”

img_8159.JPG

Kép: momsdohavetime

4. Mi a különbség az Anya napló és az Anya-Baba napló között?

A különbség a speciális tartalmakban van mindössze. Ezek olyan extra oldalak, ahová mindenféle hasznos információt jegyezhetsz fel, amire egy Anyukának szüksége van. Kitölthető oldalak tehát ezek is, ne valami reklámra, vagy ilyenekre gondoljatok! Az Anya-Baba napló gyakorlatilag az Anya naplónak egy kismamás-babás résszel bővített verziója. Ahogy láthatjátok az oldalainkon, a borító design szinte teljesen megegyezik, valamint maga a határidőnapló rész is egy apróságtól eltekintve. Ezt azért alakítottuk így, hogy aki Anya-Baba naplóval kezdi, annak ne kelljen a következő évben teljesen új design-hoz hozzászoknia, hanem pontosan úgy tudja folytatni, ahogyan elkezdte.

5. Miben különbözik a többi határidőnaplóktól?

Teljesen egyedi tervezésű, tőlünk, Nektek. Valamint egyedülálló módon ötvöztük egy határidőnapló és egy baba napló minden fontos elemét, hogy ami igazán számít, egy helyen lehessen és (a méretének köszönhetően) mindig magunknál tarthassuk.

6. Milyen témákról olvashatunk a közeljövőben a blogon?

Erre konkrét választ nem tudnék adni, mivel a MomsDoHaveTime blogját teljesen a „téma az utcán hever” elve határozza meg. Azaz mindennapi kérdések, válaszok, problémák, megoldások, ötletek, érzések szoktak megjelenni rajta, az alapján, hogy éppen mi történt velünk, vagy egy-egy beszélgetés által beindított gondolatmenet hova jutott. Lényeg, hogy nincs komoly tervezés benne, fő, hogy spontán legyen, olyan aktualitásokkal, amik más Anyukáknak is hasznosak lehetnek.

img_8129.JPG7. Édesanyaként mit tartasz a legfontosabbnak gyereknevelésben?

Ahogy azt minden felületen, főként az Instagram oldalunkon (https://www.instagram.com/momsdohavetime/) és a weboldalunk (http://momsdohavetime.com/) is hangsúlyoztam, számomra legfontosabb, hogy a gyerekeinkkel minden nap MINŐSÉGI időt töltsünk, mert ezzel adhatunk nekik mindennél többet. (Ebből a gondolatból született a MomsDoHaveTime elnevezés is.) Nem elég testben ott lenni a gyerek(ek)kel. Ha közben folyamatosan a telefonunkat nyomkodjuk, vagy a tabletet, laptopot, esetleg akkor szakítunk időt a napi telefonbeszélgetések lebonyolítására, akkor az egész semmit sem ér. Szeretném, ha mindenki eljutna oda, hogy telefonmentes (internet-mentes) órákat tart, amikor csak egymásra figyelnek. A gyerekek érzik ezt és rendkívül hálásak érte, feltöltődnek, fejlődnek (ahogyan mi is) és könnyebben fogadják el, ha előtte vagy utána Anyának vagy Apának egy kicsit dolgoznia kell/olvasni szeretne stb. Többet érhet egyetlen ilyen óra, mint egy egész napi felszínes figyelem. Tény, hogy ez komoly tervezést igényel. Ebben is szeretne a MomsDoHaveTime egy kis segítséget nyújtani, ötleteket adni.

 

Ha tetszett amit olvastál és hasznosnak találod oszd meg másokkal is!